Home » Актуелности » ОБЈАВА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

ОБЈАВА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Насиље над женама је комплексан друштвени проблем, а број жена које су преживеле насиље у породици и број жена жртава насиља које се завршило смртним исходом говори да су нам потребни шири оквир и стратешки приступ који ће се фокусирати на превенцију, заштиту, гоњење починилаца, на интегрисане политике и међусобну сарадњу институција која представља кључ ефикасне борбе против насиља у породици и насиља над женама.

Глобална кампања “16 дана активизма против родно заснованог насиља” је трајала од 25. новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама, до 10. децембра, на Дан људских права. Кампању је обележило 1700 организација у више од 100 држава.

Тим поводом је Покрајински заштитник грађана – омбудсман 7. децембра 2018. године у Скупштини АП Војводине по тринаести пут организовао годишњу конференцију Мреже „Живот без насиља“. Тема овогодишње Конференције била је: „Истанбулска конвенција – од закона до праксе“, будући да је Република Србија 2. јула 2018. године поднела први државни извештај о примени Истанбулске конвенције Гревио групи надлежној за праћење њене примене.

Стручна радница Центра за социјални рад општине Ириг је присуствовала наведеној Конференцији и имала је прилику да учествује и размењује мишљења и искуства у оквиру четири панела на теме: насиље над женама мигранткињама и избеглицама, медији о насиљу над женама, индивидуални планови заштите жртава, кривично дело прогањање и полно узнемиравање.

Циљ  заједничког деловања институција и организација је постизање нулте толеранције према насиљу над женама. Не само током ових 16 дана активизма већ се континуирано дешавају окупљања институција које се баве насиљем и одржавају састанци и конференције на којима ЦСР Ириг активно учествује како би што ефикасније деловао у сузбијању родно заснованог насиља.