Home » Актуелности » ПОСЕТЕ КОРИСНИЦИМА СМЕШТЕНИМ У УСТАНОВЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

ПОСЕТЕ КОРИСНИЦИМА СМЕШТЕНИМ У УСТАНОВЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Једна од најважнијих и најзаступљенијих услуга које пружа центар за социјални рад је смештај у установу социјалне заштите.

Смештај може бити реализован у различите установе социјалне заштите као што су домови за старе, специјализовани домови или прихватилишта.

Корисници услуге смештај могу бити: деца без родитељског старања, стари и болесни, деца и одрасли психички и физички ометени, лица која су се нашла у кризним ситуацијама и слично.

Трећину становника са територије општине Ириг, 27% чине особе старије од 60 година живота. Старије особе су често лошег здравља, непокретне или тешко покретне услед болести, а уколико се томе придода и одсуство породичне подршке јасна је повећана заинтересованост за смештај у дом за старе. Домским смештајем кориснику се обезбеђује становање и задовољење основних животних потреба, као и здравствена заштита.

Са територије општине Ириг на  смештају у установама социјалне заштите  има укупно 42 одрасла и стара корисника док су деца на породичном смештају.

Наши стари корисници су у највећем броју смештени у Геронтолошком центру у Руми,  али их има и у Шапцу и  Новом  Саду.  

Одрасли са сметњама су смештени у  специјализоване домове, као што су:  Дом за смештај душевно оболелих лица у Новом Бечеју, Домови за лица ометена у менталном развоју у Ветернику, у  Старој Моравици, у Јабуци, Дом за слепе и слабовиде у Панчеву, Завод за смештај одраслих лица  у Крагујевцу…

Када се корисник једном смести у установу социјалне заштите ту се посао не завршава јер се они обилазе од стране стручних радника најмање једном годишње а по потреби и више пута. Изузетно им је драго када им дођемо у посету због чега се трудимо да то буде што чешће.

Овом приликом обишли смо Дом за старе у Руми где је смештено 14 наших корисника и уручили им симболичне поклоне које је обезбедила Општина Ириг. Одржан је радни састанак представника геронтолошког центра и центара за социјални рад сремског округа  у оквиру кога су разматране актуелне информације које се односе на рад и сарадњу институција.