Home » Актуелности » ШТА КАДА ИЗОСТАНЕ ОДГОВОРНО РОДИТЕЉСТВО?

ШТА КАДА ИЗОСТАНЕ ОДГОВОРНО РОДИТЕЉСТВО?

„Дете има право да живи са родитељима и право да се родитељи о њему старају пре свих других“ али то није увек случај. Нажалост, дешавају се случајеви чедоморства, насилног  прекида трудноће и остављање новорођенчади.

Центар за социјални рад је важан део система за заштиту дечијих интереса и његово збрињавање. Циљ превентивног деловања Центра за социјални рад  јесте да упозна жену која не жели да буде мајка, да алтернативе увек постоје и да се никада не одлучи на ужасан чин.

Приликом самог порођаја мајка може дати изјаву да не жели дете, да нема могућности или једноставно неће да води бригу о детету и да је сагласна да се дете збрине.

Уколико у року од 30 дана родитељ не одреди лично име детету Матичар ће се обратити Центру за социјални рад који ће донети Решење о одређивању личног имена детета, и дете ће бити уведено у матичну књигу рођених.

-Смештај у хранитељску породицу или установу социјалне заштите као једно од решења

Дете може бити смештено у сродничку хранитељску породицу јер можда неко из  окружења управо буде решење за дату ситуацију. У том случају дете штити Орган старатељства- Центар за социјални рад, који ће новорођенчету поставити привременог старатеља. Привремени старатељ ће одлучивати шта је у најбољем интересу детета.

Уколико Орган старатељства процени да родитељ има капацитета да промени своје мишљење потрудиће се да се дете врати у примарну породицу јер је смештај у хранитељску породицу привремени облик заштите док се не стекну услови за враћање детета у примарну породицу. У случају када родитељ не жели да виђа дете и одбија контакт, Центар је у обавези да поднесе тужбу за делимично или потпуно лишење родитељског права. Када судском одлуком родитељ буде лишен родитељског права он више не одлучује о будућности детета.

 Ретко може да се деси да се дете смести у неку од установа социјалне заштите уколико не постоји неки мање рестриктиван облик социјалне подршке.

-Усвојење као друго решење

Постоји и  законска могућност да родитељ да сагласност да се дете усвоји. За овакву изјаву потребно је сачекати да дете наврши други месец живота. Чак иако се да таква сагласност постоји могућност да се  у року од 30 дана повуче сагланост али само једном.

Увек постоји решење за безбедно напуштање нежељеног детета и имате га у систему социјалне заштите и то на начин којим нећете угозити живот и здравље новорођенчета.